Boek: Dammers | Een slow movement

Het is een boek waarin de Slow Movement naar voren komt, dus ook met de PR pakken we het rustig aan ;).

Voor wie er nog niet van had gehoord: Martin de Wolf heeft mij als fotograaf uitgenodigd om mee te werken aan zijn boek.

Onderstaand bericht ontving Martin van Ronald Schalley. Hij is een Belgische dammer, met heel wat kampioenschappen op zijn naam.

Wat maakt dit berichtje mij trots!

“Het boek is te koop voor de spotprijs van 18,50 via bol.com. Klik hier om het boek te bestellen.”  – x Tessa

 

Dag allemaal,

Het gebeurt niet zo vaak dat ik boeken aanprijs (…).

De reden om het niet te doen is vaak hetzelfde. De meeste damboeken zijn vooral (te) technisch en daar is niets mis mee maar helaas weet ik uit ervaring dat 90% van de dammers daar weinig of geen interesse voor heeft.

En de meeste van jullie zullen dat wel bevestigen.

Welnu,‘Dammers/een slow movement’ valt gelukkig niet in deze categorie en mag zelfs als een buitenbeentje worden beschouwd.

Het boek biedt een minimum aan techniek (sorry voor de ‘die hards’) met een fragment of partij per portret. Het is tot stand gekomen ter gelegenheid van hun 50ste jaar en de club ‘De Variant uit Oudenbosch’ bezit nog steeds leden van dat eerste uur.

Want daar draait het wel om: 18 unieke portretten van dammers van de damclub Variant uit Oudenbosch waar iedereen zich aan kan spiegelen (…).

Zijn de portretten op zich al de moeite waard om te lezen, de bijhorende foto’s, geproduceerd door Tessa Persijn-De Bie, zijn in mijn ogen prachtig (…).

Ook de auteurs van het boek, Martin de Wolf (tekst) en Tessa Persijn-De Bie (foto’s) ontbreken gelukkig niet met een korte beschrijving en foto!

Maar met deze kleine inleiding geef ik echter nog altijd niet het ‘waarom dit boek de moeite waard is om te kopen’.

(…)

Sterke punten waren:

1. De term ‘slow movement’ bestaat ondertussen al enkele decennia en wie meer hierover wil weten kan dit tegenwoordig via het internet opzoeken.

Wat dit te maken heeft met dammen wordt door de auteur in de inleiding uitgelegd. Geen angst! (…)

2. De portretten zijn van spelers op alle niveaus (Van grootmeester Ton Sijbrands tot de wekelijkse speler die enkel op de clubavond komt) en uit verschillende lagen van de bevolking en geven daardoor een uniek beeld weer. Ze zijn voor velen van jullie waarschijnlijk ook heel herkenbaar (dat is precies het verhaal van Jan of Piet bij ons in de club). De stoere bonk, de voorzichtige, de problemist, de lepe vos of sluwe Wolf, de waterdragers van de club, de onverschrokkene die regelmatig het deksel op de neus krijgt en de beterweter. Ze zitten er allemaal tussen.

Elk met hun eigen foto, elk met hun eigenheid.

3. Het boek leest heel vlot. Geen lange zware momenten waar je je doorheen moet worstelen maar eerder hoofdstukjes met leuke verhalen van maximum 3-4 bladzijden waardoor je gemakkelijk een pauzemoment kunt inlassen. (…)

4. In mijn ogen is het is ook een boek voor niet-dammers en zo zijn er niet veel.

Evert Dollekamp heeft er ooit één geschreven ‘Wie door de week traint is ‘s zondags moe’ maar de portretfoto’s bij ‘Dammers/een slow movement’ (en die bij Evert ontbreken) zijn een absolute meerwaarde.

(…)

Voor mij redenen genoeg om dit boek aan te prijzen.

Ronald Schalley

Workshop: Kleur Bekennen Portret

 Ben jij geïnspireerd door de expositie van afgelopen december, en denk je ‘dat wil ik ook’? Yes you can!

Welke kleur beken jij?

Aan de hand van een vragenlijst worden jouw kleur(en) (eventueel attributen) bepaald. Op de creatieve zolder in Tilburg ga je samen 2,5 uur aan de slag met het beschilderen van de achtergrond, jouw/elkaars kleding, en jouw/elkaars gezicht! (We beschilderen in deze workshop niet het lichaam). Daarna wordt jouw creatie van jezelf vereeuwigd in een professionele foto. Hier ontvang je een afdruk in 10×15 cm van, en een kleine digitale foto voor Social Media inclusief logo. 

Inclusief

+ uitleg en begeleiding
+ 1 professionele foto digitaal per persoon
+ alle workshop-materialen
+ onbeperkt koffie/thee/fris

+ wat lekkers voor tijdens de workshop (keuze: hartig of zoet)

NB
+ graag zelf oude kleding meenemen (waarvan er misschien een gedeelte op de foto mag)

Duur Workshop
2,5 uur inclusief pauze

Kosten
45 euro per persoon (minimaal 2 personen, maximaal 3 personen)

Belangrijk
Ik ga uit van eigen ervaringen. In de workshop wordt er gebruik gemaakt van verf op waterbasis. Alles is afwasbaar gebleken.
In kleding kunnen vlekken achterblijven.

Na de workshop kan er gebruik worden gemaakt van de badkamer (en dit lijkt me wel noodzakelijk ;))

Alle kleuren zijn van tevoren zorgvuldig door het testpanel uitgeprobeerd, ik kan echter nooit een 100% garantie bieden dat bepaalde huidtypen gevoelig kunnen reageren.

Tot ziens!
Groetjes, Tessa Persijn-de Bie

De datum en tijd bepalen we samen in overleg.

Nog vragen? Deze workshop op een eigen locatie boeken? Stuur me gerust een mailtje.

Kleur Bekennen: Ingrid // Groen

Ingrid is voor mij een kleine vrouw met een hoofd dat overloopt van de mooie uitspraken. In dat hoofd zitten ook nog eens een paar indringende ogen. Al heel snel wist ze ook het interview om te draaien en mij de vraag te stellen: “Doe je dit project om meer vat te krijgen op al je zo verschillende vriendinnen?”

Mooi, hoe ze mensen altijd zo snel weet te doorgronden in een gesprek. Natuurlijk doe ik dit om meer vat te krijgen. Op mijn vriendinnen, op schilderen, op de wereld, I don’t know. Ik maak dingen, zodat ik vat heb op die dingen. Omdat ik dat op de wereld niet heb.

Ingrid past in het groene. Ooit stond ze voor mijn deur met een eigen gekweekte peperplant.

Voor haar staat het groene voor een nieuwe start, elke keer weer een nieuwe start. In alles. Ze loopt over van verlangen en openheid om altijd maar weer de zoektocht te beginnen naar het onbekende.

Daarom is ze ook omringd met boeken: Boeken! Stapels boeken! Zij is in mijn ogen later de omgevallen boekenkast waar je alles aan kunt vragen, zij heeft er een antwoord op.

Sinds de foto staat ze bekend als ‘de zeemeermin’. Ik denk dat dit is door haar gracieuze houding. Ja, op foto’s is ze ontzettend sierlijk. Maar in het dagelijks leven blijft ze lekker down to earth. Haar laatste wens aan mij voor ze weg ging en ik een andere kleur ging fotograferen:

`Succes met de rommelige bedoeling morgen.`

De videograaf

Soms sleur je andere mensen mee in je ideeën :). Marloes kende ik vanuit een ondernemersclub. En hoe gaaf is het als een project waar ik zo veel tijd en moeite in heb gestoken, wordt vereeuwigd op bewegend beeld?

Hier het verhaal van Marloes Harleman, Visuele versnaperingen:

“Een making-off maken van een portret waarbij een persoon n.a.v. een interview in kleur wordt geschilderd klonk voor mij zeer interessant. Ik had het zelfportret van Tessa al meerdere malen via Social Media langs zien komen. Maar hoe het hele proces werkte daar was ik erg nieuwsgierig naar. De eerste draaidag heb ik haar gevolgd hoe ze op de krappe maar knusse zolderkamer haar studio van zwart naar wit omtoverde.

Het was af en toe puzzelen vanuit welk camerastandpunt ik haar het beste kon filmen. Ook was ik een beetje bang voor mijn camera dat deze wit zou worden door de stofwolken van de spuitbus. Maar dat viel gelukkig heel erg mee. Doordat de zon regelmatig scheen met hier en daar een windvlaag zorgde dat voor mooie contrasten in het beeld.

De tweede afspraak stond in het teken van het schilderen van de geportretteerde en haar spullen in de kleur paars. Het was mooi om te zien hoe Ingeborg en haar omgeving in een stilleven portret veranderde. Soms was het wel even wachten maar bewonderenswaardig om te zien hoe stil Ingeborg kon blijven zitten onder de omstandigheden. Daarnaast werd ook mijn geduld op de proef gesteld.

Natuurlijk had ik teveel materiaal geschoten in die twee draaidagen en ik zag daarom ook een beetje op tegen de montage. Maar eenmaal bezig verliep deze vrij makkelijk en ben ook zeer tevreden over het eindresultaat. Het was een fijne samenwerking met een creatief persoon als Tessa waar ik ook gemakkelijk mee kon brainstormen voor de making off.”

Ingeborg // PAARS +video!

Bekijk de making-off video met Ingeborg in de hoofdrol hier!

Ingeborg was mijn perfecte paarse plaatje. En super knap ook, dat ze zo zichzelf kon blijven, terwijl er ook nog eens de camera’s van ‘Visuele Versnaperingen’ op haar gericht waren voor de trailer! Misschien hield de kleur haar wel ontspannen, want paars symboliseert voor Ingeborg harmonie en rust.

 

Haar ideale woonplek verbeelden in verf en foto bleek voor mij een ware nachtmerrie. Haar sleutelwoord is namelijk ‘aaibaar’ en dat schildert nu eenmaal niet zo lekker. Gelukkig heb ik voor haar wel een prachtig hondenbeeld kunnen vinden, want elke hond in de buurt kan 

 

van haar een knuffel verwachten. Daarnaast is het voor de psycholoog in spe ook nog eens een mooie spiegel:

Een hond bezit voor mij alle voorwaarden die ik in een vriendschap zoek.”

Ik denk haar voorkeur voor muziek terug te zien in haar portretfoto. De dwalende, lieve blik geeft de voorkeur aan voor dromerige muziek. En stiekem weet ik ook wel dat ze deze lekker afwisselt met haar interesse in de jaren 60 muziek.

Ik vind het zo mooi om te zien dat alle meiden die ik het geportretteerd zo verschillend zijn, en toch ook weer zo gelijk. Met iedereen heb ik wel zeker 1 belangrijke interesse die we samen delen. Met Ingeborg is dat sowieso de kaas en de wijn. Ik kan me voorstellen 

dat wij ooit nog wel een training tot vinoloog samen gaan volgen…..dus Inge….?

Ik zie haar als een zorgzaam en vredelievend iemand. Zelf denk ik vooral dit terug te zien in de kleur paars. Maar ik ben natuurlijk ontzettend bevooroordeeld….

———————————————————————————————————————-

De expositie “Kleur Bekennen” is te zien in de Bibliotheek Midden-Brabant, Koningsplein 10, Tilburg.

De expositie loopt tot en met 1 januari 2018.

CHARLOTTE // GEEL

In geel zie ik echte vrolijkheid. Het hangt voor mij ook samen met moed, het niet opgeven!”
Gelukkig is de kleur geel Charlotte op het lijf geschreven. En door onze gezamenlijke passie fotografie heb ik ook nog eens een model bij de hand wat meedenkt over de compositie en de beeldhoek. Dat is nog eens relaxed werken!


Als ik naar haar kunststroming vraag, kan ze toch moeilijk een keuze maken. “Er zit wel een tegenstrijdigheid in wat ik mooi vind. Ik heb een brede interesse. Ik houd erg van kleur, maar kan bijvoorbeeld ook ontzettend genieten van zwart-wit-fotografie.


In haar huis ben ik omringd met planten. “Ik koop ook altijd heel veel potjes bij de kringloop, daar kan ik dan weer al mijn stekjes in doen.” Heerlijk vind ik dat, en ook wel een beetje hipster :).
Haar Franse roots zie ik wel terugkomen in het echte Bourgondische. Ze is heel erg op haar vrienden, het sociale, en op eten: het lange tafelen, met alle lieverds aan een mooi gedekte tafel in heerlijke sfeer. Het gaat nog niet eens om het eten, het gaat om het moment van de dag en het samenzijn.


In de foto omring ik haar dan ook met borden en borrelglaasjes.
Als toekomstig juf is Charlotte heel zorgvuldig en behulpzaam. Ik probeer me wel eens voor te stellen hoe het bij haar in de klas zou zijn. Hoe ze alle kleine akkefietjes weer recht breidt met haar rechtvaardigheid.

Als ik naar haar kijk denk ik nog steeds aan een onschuldige, lieve meid. Tot ze er weer eens een flinke woordgrap uitgooit.

———————————————————————————————————————-

De expositie “Kleur Bekennen” is te zien in de Bibliotheek Midden-Brabant, Koningsplein 10, Tilburg.

Opening: 1 december 2017, 19.00 uur

De expositie loopt tot en met 1 januari 2018.

KARLIJN // ORANJE

Karlijn was mijn allereerste model. Zij heeft alle stappen met mij voor het eerst gezet. Dit was daarom ook de langste en meest intensieve dag op de zolder omgebouwd tot studio.

Mijn man was nog aan het timmeren, terwijl wij de verf al aan het klaar zetten waren.

Dat vind ik ook zo mooi aan het project: het was een gezamenlijke moeite. Elk model heeft zelf mee geschilderd aan het decor.

We waren het er samen snel over eens: Karlijn kreeg een bloemenkrans in de foto! Haar speelse karakter had ik bij elkaar geshopt in de tweedehands winkel met het stokpaard en de blokkendoos. Een ding is zeker: met Karlijn heb je geen saaie dag.

Het vrolijke oranje is ook passend bij haar opgewektheid.

De twee katten die ze heeft geadopteerd uit het asiel zijn een goede reflectie: die kunnen af en toe lekker door het huis van haar en haar vriend scheuren.


De expositie “Kleur Bekennen” is te zien in de Bibliotheek Midden-Brabant, Koningsplein 10, Tilburg.

Opening: 1 december 2017, 19.00 uur

De expositie loopt tot en met 1 januari 2018.

DORENDA // ROOD

Bij Dorenda dacht ik meteen aan rood. Zij staat dicht bij de natuur, is ondernemend en haar acties zijn een gevolg van haar idealen. Zo is ze momenteel aan haar Tiny House aan het bouwen. Dat vind ik zo stoer!

Dorenda zegt zelf over de kleur rood: “Bij rood zie ik iemand met veel daadkracht, een krachtige persoonlijkheid. Ik vind aarderood heel mooi.”

In mijn ogen is ze naast een intelligente natuurliefhebber ook een grote dierenvriend. Ze verzorgt haar hond, bijen en kippen naast haar baan als kunstdocent.

“Ik had best een kip willen zijn. Ze zijn zo grappig en kunnen zo lekker scharrelen.” Ik zie hier wel iets in van haar drang naar vrijheid van de geest, denk ik.

Vandaar ook het Tiny House? In haar woning staat niets nieuws. Het is een zorgvuldige verzameling van nuttige en mooie dingen. Ze springt bewust om met ruimte en materiaal. In het interview bevestigt ze dit voor mij met de opmerking “ik ben niet op luxe”.

Ze is vasthoudend en kan haar projecten met veel focus volbrengen.

Misschien had ik haar daarvoor wel een zaag gegeven in het decor: dit attribuut zegt misschien wel alles over haar.


De expositie “Kleur Bekennen” is te zien in de Bibliotheek Midden-Brabant, Koningsplein 10, Tilburg.

Opening: 1 december 2017, 19.00 uur

De expositie loopt tot en met 1 januari 2018.

ELISE // ZWART

In de komende dagen zullen jullie steeds een kleur voorbij zien komen, van zwart naar wit. In deze eerste post het interview met Elise (Zwart). Ik vond dat zij deze kleur goed kon dragen, ondanks de donkere aanblik. Elise had gelukkig dezelfde mening:

Zwart is het tegenovergestelde van wit. Het alles en het niets. Alle kleuren samen vormen zwart. Vaak negatief bedoeld, maar voor mij niet perse negatief. Neutraal eerder.”

Zij is zelf kunstenaar, en houdt erg van het magisch realisme/surrealise. Als zij zichzelf omschrijft, hoor ik: kunstenaar, muzikant, spiritueel, een reiziger, danseres, yogini en natuurliefhebber!

En in verbinding met de natuur staat ze zeker. Ooit hebben wij nog samen een cursus sjamanisme gedaan. Elise: Ik zou wel een wolf willen zijn. Ik voel een sterke band met dit dier. De verbondenheid met een groep, maar ook juist het individuele karakter vind ik interessant. Het roept bij mij herkenning op van hoe ik zelf ook in het leven kan staan.” Ik denk dat terug te zien in haar statige houding in de foto en haar kalmerende werking op mij:

Niet vergeten dat ik onwijs waardeer wat je doet! En dat je vooral jezelf mag bedanken.”

Elise woont samen, omdat zij er elke dag opnieuw voor kiest om met hem te zijn. Haar liefde en maatje komt in de foto terug als een perfecte bol. “Wij vormen het mannelijke en het vrouwelijke, het al en het niets, in verbinding met onszelf, elkaar en de wereld om ons heen.”

Als ik haar vraag naar haar meest positieve eigenschap, hebben we het over hoop. “Ik denk dat ik positief naar het leven kijk en dat mijn beweegredenen in het leven ook vanuit hoop geloof en liefde komen. Die vormen een essentie van mijn bestaan en ik denk dat deze daarom sterk verbonden met mij zijn.”

Toch blijft ook zij menselijk, en lijken dingen soms wel eens makkelijker dan ze zijn. “Vaak doorzie ik dan niet helemaal waar ik wel en niet voor kies. Waardoor het juist niet lukt en ik me verbind met traagheid. Ik vergeet dingen en negeer ze.”

Wat ik zo mooi aan haar vindt, is dat ze bewust op zoek gaat naar de stilte, niet altijd letterlijk om haar heen. Juist ook innerlijk.


De expositie “Kleur Bekennen” is te zien in de Bibliotheek Midden-Brabant, Koningsplein 10, Tilburg.

Opening: 1 december 2017, 19.00 uur

De expositie loopt tot en met 1 januari 2018.